Lapin kutsu - Napapiiriltä pohjoiseen vol 1

Tuotenro: KSUCD107
9 äänimaisemaa
https://soundcloud.com/kultasointu/lapin-kutsu-napapiirilt

Buy from Bandcamp

Tämä julkaisusarja keskittyy kuvaamaan pohjoisen äänimaisemia. Nämä äänitteet on tallennettu Pohjois-Euroopassa, pääosin Suomen Lapissa. Tämän levysarjan tarkoitus on kuvata aidosti arktista luontoa, siellä missä pohjoinen taigametsä vaihtuu puuttomaksi tundraksi. Tämä vaihetusalue sisältää monen tyyppisiä ja vaihtelevia luonnonympäristöjä. Näitä ovat Metsä-Lapin laajat ja koskemattomat erämaametsät ja Tunturi-Lapin jylhät avarat puuttomat maisemat, sekä Aapa-Lapin omaperäinen ja rikas suoluonto. Täällä voi kohdata muuttolintuja tai ympäri vuoden paikallisena tavattavia lintulajeja, joiden laulua voi kuulla ainoastaan näissä omintakeisissa luonnonympäristöissä. Näitä pohjoisen lajeja ovat esim. lapintiainen, pikkusirkku, jänkäkurppa ja lapinsirri jne., joita voi kuulla tällä äänilevyllä.

Tein ensimmäisen äänitysretken Lappiin kesäkuussa vuonna 2000. Tuolloin tavoitteena oli tallentaa laulava sinirinta. Tavoite täyttyi ,ja retken jälkeen oli selvää, että palaan näihin maisemiin uudelleen. Myöhemmin sain ajatuksen pohjoisen äänimaisemien tallentamisesta. Sittemmin hanke osoittautui varsin haastavaksi tehtäväksi johtuen pitkälti Lapin vaihtelevista sääolosuhteista. Kuitenkin vuosien mittaan olen onnistunut tallentamaan sellaisia äänimaisemia, joita ei ole aiemmin äänitteinä kuultu. Haluan kiittää ystäviä, oppaita, avustajia, sekä lintuharrastajia ja jokaista, joka on osallistunut tämän julkaisu sarjan ensimmäisen levyn valmistumiseen. Lämmin kiitos vaimolleni Maaritille tuesta ja kannustuksesta.

Kuopiossa 10.04.2007
Lauri Hallikainen
Äänittäjä / tuottaja

Raitojen kuvaukset ja taustalajit

01 Pikkusirkun suometsä. 9´13". 08.06.2006 klo 02.15 Pelkosenniemi, Vuotos.
Kesäkuussa aamuöinen suometsä on tulvillaan suopursun ja rahkasammaleen tuoksua. Pikkusirkku on löytänyt pesimäpiirin kitukasvuisten mäntyjen ja pensaiden katveesta. Linnun kauniisti helisevät säkeet luovat maisemaan pohjoisen taikametsän eksoottista tunnelmaa. Pajulintu, metsäkirvinen, käki, urpiainen, laulujoutsen, teeri.

02 Aamun sininen hämärä maaliskuussa. 5´56". 13.03.2004 klo 08.40 Savukoski, Mukkavaara.
Lumisen suoaukion reunassa, kasvavan pajukon takaa kohoaa metsäinen vaara. Metsän kätkössä, kuusien ja mäntyjen lomassa, lapintiaiset ovat aloittaneet aamupuuhansa. Suonlaidassa, metsätiheikössä pesivä kuukkeli saapuu paikalle ja ilmaisee äänellään, että tämä on sen kotimetsä.

03 Lapinsirri ja tunturikihu. 7´23". 17.06.2006 klo 04.15 Sodankylä, Lokka.
Lapinsirri yhdyskunta on saapunut pohjoisen kesän valoon kaukaa etelästä. Linnut ovat löytäneet vanhan pesimäpiirinsä vetiseltä lampareiselta suolta. Myös tunturikihupariskunta on asettunut paikalleen pesimäpuuhiinsa. Alkukesän suoluonto on täynnä lintujen ääniä. Käki, pajulintu, västäräkki, varis, rantasipi, urpiainen, lapintiira, tylli, taivaanvuohi.

04 Lapinmetsä tuokokuussa. 7´19". 20.05.2004 klo 03.50 Pelkosenniemi, Aapajärvi.
Toukokuun lopussa useimmat muuttolinnut ovat saapuneet Lapin metsiin. Löydettyään sopivan pesimäpiirin ne ilmoittavat siitä tienoon muille siivekkäille pontevasti laulamalla. Lapinkesä on lyhyt, joten pesintä on saatava aluilleen mahdollisimmat pian. Parhaimmillaan pohjoisen metsissä voikin kuulla sykähdyttävän rikkaita lintukonsertteja. Teeri, liro, pajulintu, järripeippo, taivaanvuohi, käenpiika, käpytikka, leppälintu, laulujoutsen, keltavästäräkki, metsähanhi, punakylkirastas, riekko.

05 Suonlaidan tuoksuva viita. 7´01". 09.06.2002 klo 05.30 Pelkosenniemi, Sokanaapa.
Tyyni suoaukea ja sen yllä pohjoisessa matalalla loistava keskiyön aurinko on kauneimpia elämyksiä, mitä pohjoisen luonto voi tarjota. Nämä keskikesän lyhyet hetket ovat lintumaailmassa kiireistä aikaa. Joillakin lajeilla pesintä on päättymässä ja joillakin vasta alkamassa. Lintujen laulu soi ympäri vuorokauden ja vain pohjoisessa on mahdollista kuulla lintukonsertti keskellä yötä. Laulujoutsen, liro, pensastasku, pajusirkku, käenpiika, käki, keltavästäräkki, riekko, pikkukuovi, pajulintu, kurki, urpiainen.

06 Maakotkien metsä heinäkuussa. 8´47". 19.07.2004 klo 04.30.
Heinäkuisen yön valoisa hämärä on hiljaa vaihtumassa aamun kirkkauteen. Tyyni erämaan rauha lepää maiseman yllä. Maakotkaperheen aamuhuudot kiirivät vaaran rinteen avarassa mäntymetsässä. Käpylintulaji, järripeippo, leppälintu.

07 Erämaalammen rannalla. 11´23". 02.05.2004 klo 03.10 Pelkosenniemi, Aapajärvi.
Aapasuon laidassa kohoavan mäntymetsän kätkössä välkkyy kirkasvetinen pieni lampi. Muutolta saapunut mustaviklopari on valinnut lammen ympäristön pesimäpiirikseen. Lintujen eksoottinen soidin ja taustalla soivat erämaan rauhoittavat äänet luovat tunnelman, jollaisen löytää ainoastaan pohjoisen luonnosta. Punakylkirastas, teeri, valkoviklo, pajulintu, taivaanvuohi, käenpiika, liro, korppi, laulujoutsen, leppälintu, uivelo, järripeippo.

08 Niitynlaidassa, puronäärellä. 5`28". 27.06.2000 klo 03.30 Pelkosenniemi, Pyhätunturi.
Sydänkesän hetkiä tunturimaisemassa. Sateen jälkeen tuntureiden rinteiltä valuva vesi synnyttää vuolaita puroja. Kivikkoisen niityn linnut laulavat nousevassa aamuyön valossa tunturipuron solinan säestämänä. Keltavästäräkki, kivitasku, punakylkirastas, pajulintu, vihervarpunen.

09 Suuren aapasuon sydämessä. 10´54". 08.06.2006 klo 05.30 Pelkosenniemi, Kokonaapa.
Siellä täällä pieni metsäsaareke sulautuu laajan aapasuon avaraan maisemaan. Kaukana taivaanrannassa tuntureiden jylhät kaaret piirtyvät horisonttiin. Loppukevät Lapin lintumaailmassa on vaihtunut alkukesän riemukkaaseen tiimellykseen. Aapasuon runsas linnusto soi ja helisee illasta aamuun. Laulujoutsen, punakylkirastas, käki, niittykirvinen, jänkäkurppa, pajulintu, kurki, taivaanvuohi, urpiainen, kuovi, liro, varis, teeri.

Takaisin tuotteisiin