Tunnelmakuvia luonnosta Osa II - Nousevan valon kutsu

Tuotenro: KSUCD103
10 äänimaisemaa, kesto 70'01"
https://soundcloud.com/kultasointu/tunnelmakuvia-luonnosta-osa-ii

Buy from Bandcamp

Tämän julkaisun 10 äänimaisemaa on tallennettu huhti-, touko- ja kesäkuiden varhaisina aamuina. Äänitteet kuvaavat hetkiä luonnossa, jolloin lintujen laulu on saavuttanut huippunsa valon lisääntymisen myötä. Tämä levy kutsuu Sinut mukaan nauttimaan luonnon rauhasta nousevan valon aikaan.

Levy on aito luontoäänite, jossa ei ole ihmisen aikaansaamia ääniä eikä myöskään päällekkäisäänityksiä.

Kuopiossa 9.8.2003
Lauri Hallikainen
Äänittäjä / tuottaja

Raitojen kuvaukset ja taustalajit

01 Rantametsä aamun sarastaessa. 9'54". Toukokuu 2002, Karttula Hirvijärvi.
Keväisellä järvenjäällä huippunsa saavuttanut teerien soidin on touko-kesäkuun vaihteessa vielä voimissaan. Tähän aikaan toukokuun lopulla monet kesän laululinnut ovat jo saapuneet. Aamun sarastaessa valon lisääntyminen virittää lintujen reviirilaulun. Hennon vihreän eri sävyihin sonnustautunut rantametsä kuvastuu tyynessä veden peilissä. Teeri, lehtokerttu, kalalokki, pajulintu, sirittäjä, mustarastas, tukkakoskelo, joutsen, peippo, punakylkirastas, töyhtötiainen, vihervarpunen.

02 Aapasuo keskiyön auringon aikaan. 5'52". Kesäkuu 2002, Pelkosenniemi Sokanaapa.
Yöttömän yön taikaa Lapin suvessa. Laajan, paikoin lampareisen, aapasuon yllä matalalta pohjoisesta säteilevä keskiyön aurinko luo avaraa tilantuntua maisemaan. Tyyni, rikkumaton rauha saattelee auringon koillisen puolelle nousevaan aamuun. Suon ja sen reunamien rikas lintuelo maalaa äänimaisemaan Pohjolan valoisan yön herkkiä sävyjä.Pensastasku, taivaanvuohi, pajusirkku, kurki, käki, keltavästäräkki, joutsen, järripeippo, laulurastas, urpiainen, liro, harmaalokki, pajulintu, kuovi, varis.

03 Heräävä rantalehto. 7'09". Kesäkuu 2003, Parikkala Siikalahti.
Sarastuksen ensi säteet valaisevat jo korkeimpien koivujen latvoja. Lehdossa on hämärää ja aamu-usva viipyy vielä lintujärven ruohoston yllä. Suviyön keveässä hämärässä laulutaitojaan esitelleet yölaulajat alkavat luovuttamaan esiintymisvuoron valoisan ajan laululinnuille. Satakieli, peippo, mustapääkerttu, laulurastas, harmaasieppo, pajulintu, lehtokerttu, kuovi, kaulushaikara, räkättirastas, talitiainen.

04 Helisevä kuusimetsä. 7'44". Toukokuu 2003, Kuopio Hirvilahti.
Öisen sateen jälkeen raikas havun tuoksu täyttää keväisen kuusimetsän. Tippuvat vesipisarat välkehtivät oksiston tummassa vihreydessä. Ilma täyttyy helinästä kirkastuvan valon myötä. Pajulintu, laulurastas, peippo, tiltaltti, käki, hernekerttu, taivaanvuohi, teeri, kalalokki, punakylkirastas.

05 Kevätsulan äärellä. 6'55". Huhtikuu 2003, Leppävirta Konnus.
Huhtikuisen suvantopaikan tyynessä vedenpinnassa heijastuvat aamunkoiton keltaiset ja punaiset sävyt. Jään reunassa lepäävä joutsenpari peilautuu vedenpintaan. Rannalla järeiden haapojen ja koivujen oksisto kaareutuu veden ylle. Peippo, sinitiainen, viherpeippo, käpytikka, varis, joutsen, tilhi, hömötiainen, talitiainen, urpiainen.

06 Säteitä tikkametsässä. 4'11". Huhtikuu 2000, Kuopio Hirvilahti.
Sarastuksen jälkeen aamulla, korkean metsän takana, aurinko sädehtii oksistossa. Valon tieltä väistyvät varjot ovat hiljaisessa liikkeessä. Taittuvien säteiden nuottiviivastolla soi uusi kevät. Laulurastas, teeri, käpytikka, peippo, punarinta, peukaloinen, naurulokki, silkkiuikku, varis, punakylkirastas, talitiainen, räkättirastas, sepelkyyhky, kuovi, rautiainen, töyhtöhyyppä.

07 Nousevan valon kutsu tunturissa. 8'01". Kesäkuu 2003, Salla Tuntsa Nuolusoiva.
Tuntureiden maa on avara ja aaltoileva kuin valtameri, kaukaisen huipun valkoinen laki kuin vaahtopää. Keskiyön aurinko yllä rannattoman erämaan heittää valoisan yön varjon kuruihin ja jokilaaksoihin. Kapustarinta, lapinkirvinen, punakylkirastas, pikkukuovi, tundraurpiainen, mustaviklo, räkättirastas, käki, riekko, punakuiri.

08 Auringon nousu lintulahdella. 6'23". Toukokuu 2003, Kuopio Kaislastenlahti.
Siintävällä järven selällä vieno aamutuuli virittää jo pieniä laineita. Lahukoissa ja saarien rantamilla tyyni vedenpinta peilaa rantametsän kaislikkovöineen. Järvenselän yllä matalalla hehkuva aurinko muodostaa välkehtivän sillan vedenpeiliin. Sepelkyyhky, pajulintu, peippo, kottarainen, käki, räkättirastas, pajusirkku, kalalokki, kaulushaikara, teeri, telkkä, kuovi, harmaalokki, västäräkki, punakylkirastas, silkkiuikku.

09 Kurkien kutsu. 5'51". Huhtikuu 2001, Kuopio Hirvilahti.
Kevätyössä suolle hiipinyt usvaverho on hiljaisessa liikkeessä. Aamuyön hämärä väistyy nousevan kirkkauden tieltä. Kurkien aamuhuudot kiirivät ilmassa ja suonlaidan metsä soi auringonsäteissä. Järripeippo, kurki, laulurastas, talitiainen, kuovi, peippo, punatulkku, kalalokki, varis, käpytikka, räkättirastas.

10 Aamukasteen kimallus lehdossa. 7'33". Kesäkuu 2002, Kuopio Kipansalo.
Vaalea kesäyön hämärä on vaihtumassa päivänvaloksi punahehkuisen sarastuksen myötä. Lehdon vihreydessä tuomen kaareutuvat oksat kantavat valkoista kukkahuntua. Aamun kultainen valo tuikahtelee ruohikon kastepisaroissa.Peippo, kuhankeittäjä, talitiainen, puukiipijä, teeri, sirittäjä, taivaanvuohi, mustarastas, kalalokki, räkättirastas, lehtokerttu, hömötiainen, käpytikka, punakylkirastas, sinitiainen, peukaloinen.

Lehtiarvosteluja

Suomen Luonto 8/2003

Luonto soi

Kuopiolainen Lauri Hallikainen on julkaissut viime vuosina viisi CD-levyllistä luontoäänitteitä, jotka ovat ansiokas lisä niukkaan luontolevytarjontaamme. Levyjen nimet ovat Pohjois- Savon lintumailta, Erämaan kertomaa, Pohjolan kesäyössä, Pihoilla ja puutarhoissa sekä Lampien ja järvien maassa.

Linnut ovat ehdottomassa pääroolissa kaikilla levyillä, mutta taustalta ja muutamista äänimaisemista löytyy myös esimerkiksi sammakoiden ääniä. Kullekin levyllä laulaa ja ääntelee 43-77 lajia. tekijä on noähnyt suuren vaivan kootessaan näin suuren joukon toinen toistaan hienompia äänityksiä suppeahkolla alueella lähinnä Pohjois-Savossa.

Levyihin liittyvässä esittelyvihkosessa esitellään kuultavat lajit ja äänityspaikat sekä luonnehditaan ääniä ja niiden esittäjiä. Levyistä on paljon iloa niin lajinmäärityksestä kiinnostuneelle lintuharrastajalle kuin luonnonäänistä esteettisenä elämyksenä nautiskelevalle luonnonystävällekin.

Pertti Koskimies

Apu 19.9.2003

Syksy on monille vaikeaa aikaa. Valo vähenee, ilmat viilenevät, sade ropisee ikkunaan ja luonto valmistuatuu talveen. Pahimmillaan syksy vie mennessään ja alakulo diagnosoidaan vaikkapa kaamosmasennukseksi. Sitä yritetään hoitaa keinovaloilla, liikunnalla. Mutta miten olisi kevätaamun lintukonsertti?

Lauri Hallikaisen äänittämä Nousevan valon kutsu sisältää 10 äänimaisemaa ja yli 60 lintua konsertoi kevätaamussa. Levyn kesto on 70 minuuttia ja sitä voi käyttää vaikkapa yö- tai herätysmusiikkina.

Levyllä kevätaamu soi herkkänä ja voimallisena ilman perämoottoreiden tai autojen hurinoita. Tämä levy saa syysiltana kuunneltaessa väkisinkin aikaan hyvän mielen.

Hallikainen on 40-vuotias näkövammainen, josta Apu kertoi viime talvena numerossa 6/2003. Hän on sokeutumisensa jälkeen ryhtynyt äänittämään luontoa ja tämä on hänen seitsemäs levynsä.

Hallikaisen äänityksiin voi tutustua nettiosoitteessa www.kultasointu.com.

Martti Paananen

Suomen Luonto joulukuu 2004

Tunnelmakuvia luonnosta esittelee kymmenen 5-10 minuutin äänitystä aamuisesta luonnosta metsissä, soilla ja rannoilla, joissa kussakin on äänessä kymmenkunta lintua. Luonnon tarjoamat aamutunnelmat ovat upeita. Niiden tajuaminen vaatii selkeää hiljentymistä kuuntelemaan, paljon luontoretkiä ja lukemattomia varhaisaamun herätyksiä. Mutta se kannattaa.

Riku Cajander

Takaisin tuotteisiin